суботу, 18 квітня 2009 р.

Ретро

13 коментарів:
Старовинні детекторні радіоприймачі. З чого починається радіоаматорство.

Сьогодні я занурююсь у минуле. Я не пропоную нічого робити. Вже майже погодившись з тим, що "прощальним вогнем догоряє епоха" і радіоаматорство остаточно збилось на манівці, поступившись програмуванню з веб дизайном, та комп'ютерним іграм, раптом від знайомого отримав прохання підібрати деякі деталюшки для його дванадцятирічного сина  —  хлопчина вирішив зібрати собі радіоприймач... Тут мені схотілося, подібно відомому булгаківському герою, розреготатися і спитати: "Як, зараз? У цей час він вирішив робити радіоприймач? Навіщо? Невже не зміг знайти іншого заняття?"
Але ж справді, шлях у світ електротехніки у більшості починався з маленької пискливої коробочки. Наявність у продажу дешевих промислових зразків ніколи не спиняла, то чому у ХХІ столітті це має бути не так? Починати з програмування однокристальних мікроконтролерів не набивши шишок на "простеньких" транзисторних схемах?
Можна скільки завгодно вивчати теорію, але ніяка теорія не замінить відчуття того задоволення, коли починає працювати самостійно зроблена і від лагоджена річ.

неділю, 12 квітня 2009 р.

Космос у дитячій спальні

5 коментарів:
Фосфоресцентні зірочки з набору розвішуємо на стелі навколо світильника

 Сьогодні день космонавтики. Старі досягнення розбазарено, нові не набуто, політики не надто полюбляють згадувати про цей день, надто дрібні вони для Космосу. Комплексують.
  Космос вже не безмежність простору, космос це персонаж...
  Так не повинно бути.
  Пропоную вам зробити для своїх дітей затишний космічний куточок. Гадаю, такий куточок заспокоїть і позбавить нічних страхів. Засинаючи під сяйвом зірок і планет дитина навчиться мріяти, уявляти, звісно якщо ви їй трохи допоможете.
Зробити таке не складно. Зараз продається багато наборів з різними кістячками - динозавріками, що світяться у темряві. Є серед тих наборів і планети та зірки. Типово вони мали б бути наклеєними на стіни або меблі. Загалом, це жахлива непотрібна іграшка. Вже на другий день про неї забувають, щоб не згадати ніколи.
Тож, своїй дитині зоряний куточок ми робили з залишків різних куплених або подарованих наборів.

неділю, 5 квітня 2009 р.

Електролобзік

0 коментарів:
Розбираємо та змащуємо механізм електролобзіка

Після дрелі, огляду запросив електролобзік. Він у мене заслужений ветеран праці, давно пора розібрати, почистити та змастити механізм.
Даю безкоштовну рекламу: найкращий електролобзік  —  "Фіолент". Можете пересвідчитись, зроблено добротно, ніякої халтури. На цей інструмент нарікань жодного разу не було. Навіть така дрібниця як шнур, біда будь якої недорогої китайської подєлкі, у фіолента на висоті  —  гнучкий, морозо та вологостійкий. (Не перехвалити б :)



пʼятницю, 3 квітня 2009 р.

Дрібний ремонт електродрелі

7 коментарів:
Міняємо шнур, чистимо колектор, змащуємо редуктор.

Заіскрив колектор? Дрель гріється і погано "тягне"? Взагалі періодично виключається?
Цілком ймовірно, що нічого страшного немає. У більшості випадків достатньо почистити колектор, замінити шнур або регулятор обертів, почистити та змастити редуктор і дрель знову робитиме. Якщо ж ні, навколо колектору і далі спалахує " опоясуючий (кільцевий) вогонь"  —  доведеться замінити якір, це ознаки короткозамкнутих витків.
Потепліло, і я, на початку сезону, приводжу інструмент у бойову готовність :)