неділю, 15 березня 2009 р.

Живлення саморобок від комп'ютерного блоку живлення

5 коментарів:
Виводимо +5в та +12в від блоку живлення комп'ютера на зовнішні роз'єми. Найпростіший варіант.

Заборгував я з минулого року кілька дописів.
Розповівши про світильник для клавіатури, тільки натякнув про те, від чого його можна живити.
Повертаю торішній борг.
Кожний системний блок обладнано досить потужним блоком живлення (БЖ). У більшості випадків блок живлення комп'ютера вибирають з великим запасом. В усякому разі ті кілька ватт, що споживають світлодіоди світильника погоди не роблять.

Мал.1 Параметри блока живлення: потужність, струм, напруга.
На своєму компі, з 300 ватним блоком живлення, крім світильника я час від часу підключаю різноманітні схемки і все працює як треба. Гріх не скористатися готовим. Головне не втрачати почуття міри. Щоб не допустити короткочасної просадки (різкого зниження) напруги живлення, що стовідсотково викличе збій у роботі комп'ютера, встановимо запобіжники. Не зважаючи на здатність блока живлення віддавати струм у кілька ампер, запобіжник ставимо на 250 mа (0,25 A). В разі короткого замикання він перегорає раніше ніж напруга на виході БЖ значно знизиться (перевірено).
Є й інший варіант убезпечити блок живлення, обмежити максимальний струм, наприклад, підключівши послідовно резистор чи електронну схемку. В майбутньому розгляну й такі варіанти, зараз про найпростіший спосіб.

Матеріали:

Планка заглушка, знайдете на задній стінці комп'ютера

Перехідний з'єднувач, продавався з 120 мм вентилятором

Чотириконтактний роз'єм- 2 шт. Звідки воно у моєму господарстві вже й не згадаю.

Запобіжник - 2шт. Як і попередню річ, шукаємо у старому хламі, на базарі, або у спеціалізованих відділах магазинів.

Схема:

Схема підключення Зовнішніх роз'ємів до блоку живлення комп'ютера.
Якою не є примітивною, але це, тим не менш, електросхема. Детальніше про позначки та правила читання схем як небудь у майбутніх дописах.
Тут зазначу: X1.1 — роз'єм X1, контакт номер 1, аналогічно X2.3 — роз'єм X2, контакт номер 3.
Номери контактів або написані на корпусі роз'єму, або відлічуються від "ключа" — особливості у конструкції, що не дозволяє з'єднати роз'єми неправильно. Підключити замість 5 вольт — 12 в і навпаки, не вдасться, задіяні різні контакти. 5 вольт під'єднані до Х2.2, 12 вольт — до Х3.3.

Робота:

Мал.2 Шилом відгинаємо фіксатори та розбираємо непотрібний роз'єм. Вивільнивши провід відкушуємо кусачками гнізда. Можна було б відкусити не розбираючи. Так я трошки виграв у довжині проводів. Вистачило якраз.

Мал.3 Розмічаємо планку - заглушку. Свердлимо отвори. Підганяємо по місцю надфілем.
Ніяких ескізів чи креслень не даю. Треба звернути увагу на те, щоб при установці у системний блок виступаючі частини роз'ємів та запобіжників ні до чого не торкались. А ще, можливо прийдеться трохи розточити надфільком корпус:

Мал.4 Довелось трохи розточити місця під запобіжниками.

Мал.5 Не забуваємо надіти термоусадку.

Мал.6 Крайні на запобіжники, середні на 3,4 контакти відповідних роз'ємів.

Мал.7

Мал.8 Готово.
На цьому етапі зазвичай "продзвонюють" схему на відсутність замикань та наявність контактів.

Мал.9 Встановлюємо й підключаємо

Мал.10 Маємо.

Останнім часом стало дуже модно використовувати для живлення USB порт. Варто не забувати — USB, живлячись від того ж таки БЖ комп'ютера, не повинен ( згідно специфікациї) віддавати струм більший 500 ma. Тобто максимальна потужність навантаження:
P= U·I = 5·0,5 =2,5 Вт
Ми не можемо навантажувати порт USB потужністю більшою 2,5 Вт . Тому, дивлячись на підігрівач кави з живленням від USB, я перебуваю у сумнівах. Підключити ж один - два світлодіоди до USB не забороняється. Про це буде у наступних дописах.

5 коментарів:

Анонім :

ти трішки неправий, не "усі порти", а 500мА на кожен порт. Якщо портів 3 (як у мене на нетбуці), то я з них можу сумарно півтора ампера зняти. Хоча зєднувати їх паралельно не рекомендую, тому й написав "сумарно", не 1.5А у "одному місці", а 3 по 0.5А :)

jin :

бачив я вживу такий "підігрівач", там ~2Вт, толку з нього ніякого, а от підключати можна не боячись :)

diy :

ти трішки неправий, не "усі порти", а 500мА на кожен порт. - Дякую jin, виправив.

podarok :

Сумнівні роз'єми обрано для такого роду "резеток"
НМД - оптимальними були б "міні джеки" або 5мм "джеки" для використання в досить стандартних приладах. Скажімо 12 вольт в більшості випадків дозволить живити навіть ноутбучні 9 вольтові акумулятори. А 5 вольт без особливих навантажень можна використати для заряджання акумуляторів від тих же фотоапаратів

diy :

Роз'єми справді не надто поширені. Зазвичай використовуються у апаратурі КВП. Від джеків відмовився принципово, не потрібно щоб у гніздо можна було помилково всунути якийсь аудіовхід, або замість 5 вольт підключитися до 12 В. Розпайка роз'єму зроблена так, щоб підключившись не до того гнізда живлення просто не поступало.
На протилежному кінці можна припаяти будь який роз'єм, хоч для зарядки ноутбука, хоч для фотоапарата відповідно позначивши напругу. Ймовірність переплутати шнури буде мінімальною, все перед очима.
Зрозуміло, можна найти і кращі роз'єми. я вибирав з наявного, з того, що було під рукою.

Дописати коментар

Можна використовувати теги:
<i>курсив</i> <b>жирний</b>
<a href="http:// «адреса посилання» "> «текст» </a>

ще? :